top of page
share_edited.png

MISSIE

De Patio is actief als erkende organisatie in de jeugdzorg en zet de jongeren centraal binnen haar hulp- en dienstverlening.  Vanaf de geboorte tot aan de jongvolwassenheid van biedt De Patio hen hulp- en dienstverlening aan met bijzondere aandacht voor hun rechten op onderhoud, bescherming en inspraak en dit ook in zeer verontrustende situaties of situaties waarin de jongeren voor zichzelf geen vooruitzichten of ontplooiingskansen meer zien. 

​

Bij de hulp- en dienstverlening worden de ouders actief betrokken. Met ouders worden steeds de  opvoedingsverantwoordelijken bedoeld die daadwerkelijk (mee) instaan voor de jongere.

​

CONTEXT

De Patio is ervan overtuigd dat leven binnen een steunend netwerk meer kansen biedt voor een jongere. De Patio betrekt daarom ‘de gezins-, maatschappelijke en sociaal-culturele context van de jongeren’ bij de hulp- en dienstverlening die zij biedt. Zij doet dit vanuit ‘het initieel recht op respect voor het gezinsleven’ en de ‘vaste overtuiging’ dat deze maatschappelijke en sociaal-culturele context in grote mate bijdraagt in het opnemen van eigen verantwoordelijkheid en sociaal engagement door de jongeren, wat meteen ook hun marginalisering en uitsluiting voorkomen.

​

De Patio zet zich ook in voor een herstelgerichte afhandeling van overtredingen en vergrijpen die de jongeren pleegden.  Zo confronteert ze de jongeren op een respectvolle manier met de gevolgen van hun overtredingen en vergrijpen en nodigt ze de mensen – die erdoor worden geraakt – uit, om na te denken over mogelijkheden tot herstel. Hierbij is er specifieke aandacht voor de positie van de slachtoffers.

​

DE PATIO VZW

De Patio is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) van 10 kleinschalige diensten binnen de bijzondere jeugdhulp in de regio Noord-West-Vlaanderen. In totaal zijn er tien afdelingen, waarvan er zeven hulpvormen bij elkaar aansluiten. Deze afdelingen bieden volgende bij elkaar aansluitende hulpverlening aan: contextbegeleiding, dagbegeleiding, verblijf, kamertraining en contextbegeleiding in functie van autonoom wonen en ondersteunende begeleiding.

​

bottom of page